Nasze rozwiązania

świeże i mrożone

Nasze rozwiązania

Nasze rozwiązania opieramy na produktach zapewniających najwyższą jakość oraz wartości odżywcze i kulinarne.

 

Nasze produkty są znane człowiekowi od tysiącleci i niezmiennie doskonałe! Zapraszamy do lektury poniżej. Przekonajcie się sami.

Łosoś atlantycki (łac. Salmo salar) - zwany także Szlachetnym jest niewątpliwie jedną z najbardziej rozpoznawalnych ryb na świecie. To żywe złoto norweskich fiordów. Mięso łososi szlachetnych może przyjąć aż 15 odcieni - od bladoróżowego do głęboko purpurowego - i jest jednym z najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych Omega3. Łososie pozyskuje się zarówno z połowów na otwartych morzach (tzw. łosoś dziki), a właściwie oceanach – Atlantyku, jak i z hodowli w akwakulturach wśród norweskich fiordów.

Łosoś atlantycki

Pstrąg tęczowy (łac. Oncorhynchus mykiss) jest rybą słodkowodną, ale zróżnicowaną społecznie - występuje odmiana osiadła i odmiana wędrowna, spływająca do mórz i powracająca na tarło do wód słodkich. To niestrudzony i wiecznie głodny łowca. Uwielbia polować na owady latające nad wodą, co skrzętnie wykorzystują wędkarze.

Pstrąg tęczowy

Ojczyzną pstrąga tęczowego jest Ameryka Północna, ale został sztucznie rozpowszechniony nieomal na cały świat. Można go spotkać w wielu rzekach, jeziorach czy stawach, jednak nie występuje tam naturalnie (poza Ameryką). Wszystkie osobniki pochodzą z zarybień, bądź są „dezerterami” z hodowli. Pstrąg jest dietetyczną potrawą, niskokaloryczną a przy tym bogatą w mikroelementy, witaminy i oczywiście kwasy tłuszczowe Omega3.

Dorsz atlantycki (Łac. Gadus morhua) – od wieków goszczący na stołach Europy Północnej i Zachodniej oraz obydwu Ameryk. Według niektórych poglądów, dorsz przyczynił się do odkrycia Ameryki Północnej na długo przed wyprawą Kolumba. Tyle, że zapobiegliwi rybacy nie zdradzali lokalizacji swoich najlepszych łowisk. Dość dodać, że wpisał się w kulturę gastronomiczną wielu krajów – angielskie „fish and chips” przyrządza się głównie z dorsza. W Brazylii czy Portugalii podaje się go w Wigilię, Niemcy oraz Duńczycy uwielbiają poławiać go na wędkę, nawet w Chorwacji odgrywa dużą rolę w kulturze kulinarnej.

Dorsz atlantycki

W Rosji szczególnie ceniona jest wątroba z Dorsza – słusznie, gdyż jest bardzo cennym źródłem witamin i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dorsz suszony to słynny sztokfisz. W handlu dostępny jest zarówno dorsz hodowany w akwakulturach zlokalizowanych wśród norweskich fiordów, jak i dziki dorsz poławiany w wodach Atlantyku.

Dorada królewska (łac. Sparus aurata) - ulubiona ryba starożytnych Rzymian, idealna do spożywania w postaci pieczonej lub grillowanej. Uwielbiana także przez smakoszy jako niezastąpiony składnik sushi. Swą nazwę zawdzięcza srebrzystemu kolorowi głowy i złotemu paskowi między oczami.

Dorada królewska

Dorada to cenne źródło składników o prozdrowotnym działaniu: wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, żelaza, witaminy B12. Ma białe, smaczne mięso a przy tym niewielką ilość ości. Dorada na stołach smakoszy pochodzi głównie z kultur hodowlanych na Morzu Śródziemnym i na Wyspach Kanaryjskich.

Szprot (łac. Sprattus sprattus) to mała ryba z rodziny śledziowatych. Występuje głównie w wodach okalających Stary Kontynent. W toni wschodniego Atlantyku od Norwegii po Gibraltar oraz w morzach Bałtyckim, Północnym, Śródziemnym i Czarnym. Szprot to miła ryba dla kucharzy – nie trzeba go obierać z łusek, skóry czy też filetować. Jest idealny do wędzenia, grillowania lub marynowania. Szproty nie dały się „udomowić” i cały ich zasób pochodzi z połowów.

Szprot

Makrela, Makrela Atlantycka (łac. Scomber scombrus) to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych ryb. Jej mięso zawiera dwa razy więcej kwasów tłuszczowych Omega3 niż mięso łososia. Panie może zainteresuje fakt, że makrela jest bogatym, naturalnym źródłem koenzymu Q10, który opóźnia procesy starzenia się.

Makrela, Makrela Atlantycka

Jako wyjątkowo tłusta ryba, makrela nadaje się idealnie do wędzenia, na pasty, do sałatek. Występuje głównie w wodach Atlantyku, wzdłuż północnych wybrzeży Ameryki i Europy. Ale można ją spotkać także w morzach Północnym, Bałtyckim, Śródziemnym czy Czarnym. Dożywa wieku nawet 20 lat, o ile nie zostanie wcześniej złowiona. Tak jak w przypadku szprota, całość jej podaży trafia do nas w efekcie poławiania.

Halibut (łac. Reinhardtius hippoglossoides) – to zdecydowanie zimna ryba, występuje głównie w wodach wokół Bieguna Północnego, których temperatura nie przekracza 6 stopni Celsjusza. Brrrr. Dorosłe halibuty lubią sjestę i zazwyczaj odpoczywają przy dnie leżąc na prawym boku. Podobnie jak inne ryby, halibut to bogate źródło witamin, mikroelementów i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Halibut

Najwięcej wartości dostarczy nam halibut pieczony lub grillowany, nieco mniej smażony na patelni. Zawarty w halibucie tłuszcz ma właściwości przeciwbólowe, łagodzi sztywność i ból stawów, który towarzyszy problemom reumatycznym. Halibut trafia na nasze stoły za sprawą połowów w zimnych wodach podbiegunowych.

Zapraszamy do współpracy!

Siedziba:
ul. Tartaczna 35, 83-050 Kolbudy, Polska

Biuro:
ul. Orzechowa 5, 80-175 Gdańsk, Polska

Telefon kontaktowy:
+(48) 516 515 917

Adres e-mail:
biuro@bp-trading.pl